Monday, September 28, 2009

AOW voor Zelfstandigen?

Oudere werknemers met zware beroepen zullen worden ontzien bij de invoering van een hogere AOW-leeftijd.

Werkgevers en vakbonden mogen nu onderling gaan uitvechten wat zware beroepen zijn.

Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor zelfstandigen?

Mooie plannen
In januari 2008 presenteerde Minister Donner op een Netspar bijeenkomst nog een uitstekende visie op het vergrijzingsvraagstuk.

Ruim een jaar later kondigde hij bovendien aan geen voorstander te zijn van van het ontzien van zware beroepen bij de verhoging van de AOW-leeftijd. Inmiddels is duidelijk dat Donner en het kabinet weigeren om hun verantwoordelijkheid te nemen in het AOW dossier.

AOW te grabbel
Zoals gezegd, is Donner zelf geen voorstander van verhoging van de AOW-leeftijd voor zware beroepen. En net als Pilatus het volk liet liezen tussen Jezus en Barabbas, mag van Donner het volk nu zelf kiezen, en gaan dobbelen over wat een zwaar beroep is. Ondertussen kijkt de politiek rustig toe hoe we met elkaar de AOW vermoorden naar het niveau van een bijstandsvoorziening op termijn.

Hoop voor ondernemers?
Maar ondernemers verenigt u, er is namelijk hoop!

Zo rond 1900 was het de dominee en latere minister Talma die opkwam voor een speciale categorie zelfstandigen, de bakkers.

Bakker was omstreeks 1900 een van de zwaarste beroepen. Veel 's nachts werken, in de morgen vroeg op om weer brood te bezorgen.

De vraag is echter of er anno 2009 ook voldoende wordt opgekomen voor de belangen van zelfstandigen in de AOW discussie...

Zelfstandigen uitgesloten
Een ernstige regiefout van het kabinet is dat het de discussie over zware beroepen alleen neerlegt bij werkgevers en bonden, lees FNV. Hierdoor dreigt de belangrijkste en meest kwetsbare groep van zware beroepen, de zelfstandige, uitgesloten te worden in de AOW-discussie. Het overleg zit bovendien muurvast en concentreert zich alleen rondom het halsstarrige en ingegraven FNV-standpunt.

ZZP Vakbonden: taal noch teken
De FNV vakbond voor zelfstandigen, FNV-Zelfstandigen, geeft taal noch teken in de discussie rondom de AOW. Ook de nieuwe succesvolle vakbond voor ZZP-ers, ZZP Nederland, komt - blijkens haar website - op geen enkele wijze op voor de zelfstandigen in deze AOW discussie. ZZP

Vakbonden zouden, gezien de belangen, moeten opstaan en zich direct moeten melden aan de onderhandelingstafel.

Kortom, Actie: ZZP-ers, sla op de trom bij uw vakbond!

Gerelateerde bronnen:
- AOW: Brief van Donner (2009) aan de tweede Kamer

No comments:

Post a Comment